top of page

Történelmi áttörés a magyar kutyafajták számára a World Dog Show-n

Frissítve: máj. 30.




A történelemben először kuvasz lépett a dobogóra világkiállításon a Zágrábban április 24. és 29. között rendezett World Dog show-n. Cudar, a magyar, brazil, USA-beli és kanadai együttműködés gyümölcseként jegyzett kuvasz a példátlan harmadik helyezést érte el a juhász-, illetve pásztorkutyák csoportjában.


Büszke pillanat ez a kuvaszrajongók, és a maroknyi szenvedélyes kuvasztenyésztő számára szerte a világban.  Három földrészen végzett tenyésztés és szakmai tevékenység tette lehetővé ezt a hihetetlen sikert. A bronzérmes kuvaszt, Cudart, Brazíliában tenyésztették magyar szívvel. Az USA-ban él, és most visszatért Európába, hogy megmutassa a világnak ennek a páratlan magyar fajtának a szépségét, értékét és erejét. A 25 ezres nevezési összlétszámú világversenyen, a juhász, illetve pásztorkutyák csoportjának elképesztő számú 1780 indulója közül állhatott fel a dobogó harmadik fokára a magyar kuvasz, minden idők egyik legrangosabb világkiállításán.  





A döntő negyvenes körben a kuvasz olyan gyönyörű és nagyobb ismertségű fajtákkal versenyzett, mint az óangol juhászkutya, a német juhászkutya, a fehér svájci juhászkutya vagy a magyar komondor. A verseny diadalmenetében a pumi is képviselte a magyar fajtákat. Cudarhoz hasonló módon, Tibor, a pumi is a tengeren túlról tért vissza Európába, Zágrábba, hogy képviselje a magyar fajták legjobbjait. Az USA-ban született, és őt is magyar szívvel tenyésztették. A zágrábi World Dog Show-val egy időben, az argentínai Mar del Platában tartott kutyakiállításon Gyöngy, a fiatal kuvasz elnyerte a Best in Show Junior kupát.  Gyöngy magyar felmenőkkel rendelkező argentin gazda tulajdonában van.





A kutyakiállítások és az ezekhez hasonló kimagasló eredmények lehetővé teszik Magyarország legjobbjainak elismerését. Kiemelkedő szerepet töltenek be a magyar fajták megőrzésében a következő generációk számára. S hogy a magyar fajták milyen magasra emelkedhetnek és mennyire lesznek ismertek, az az anyaország, a szórványmagyarság és a magyar kutyafajták rajongói közötti együttműködésen múlik.








(Kuvasz World)

4 megtekintés

Comments


bottom of page