top of page

Kuvasz tenyészszemle


Kuvasz tenyészszemle

Egy tenyészszemle margójára


Ebben a posztunkban személyes tapasztalat alapján tudjuk megosztani Veletek, hogy tulajdonképpen mi is a tenyészszemle. Mi értelme van? Vajon milyen vetületei vannak a tenyészszemléknek a kuvaszgazdák mindennapi életében? Komfortzónán kívül szerzett élmények tanulságait olvashatjátok az alábbiakban.


Mi a bütykös bolha az a tenyészszemle?

Röviden: leendő tenyészállatok szemléje, azaz vizsgálata, vizsgája, felmérése, tesztje. A világon sehol máshol, csak Magyarországon kötelező a kuvaszok számára tenyészszemle sikeres teljesítése a tenyésztésbe vonás feltételeként. A vizsga a kuvasz esetében két részből áll, egy küllemi vizsgálatból és egy karaktervizsgálatból. A kuvaszok számára előírt küllemi vizsgálat során megmérik a tömeget, a magasságot, a testarányok mutatóit. Megvizsgálják a mozgást, a szőr minőségét, a fogak szabályosságát, mindezt az FCI standardot alapul véve, s egy a küllemversenyeken tapasztaltaknál pontosabb és objektívebb képet alkot a küllembíró a kutyáról. Az értékelés másik felét a karaktervizsgálat teszi ki, amely pedig különféle teszteken keresztül a kuvasz ösztöneinek működését hivatott feltérképezni. De vajon mi az irányadó abban a kérdésben, hogy hogy néz ki, és hogy hogyan viselkedik egy tenyésztésre alkalmas kuvasz?


Mi a tenyészszemlék mércéje?

A tenyészszemlék ítészei a küllembíró és a teljesítménybíró. Mindketten a fajtára előírt szabályzatot követik értékeléskor. A küllemvizsgálat alapjáról, az FCI standardról érdemes tájékozódnod, ha tudni szeretnéd, milyen küllemi adottságokkal rendelkezik az ideális kuvasz. A karaktervizsgálat alapja szintén az FCI standardra vezethető vissza, mely a kuvaszt őrző-védő pásztorkutyaként határozza meg, s ebből vezethető le a kuvasz ideális karaktere is. Röviden úgy írhatnánk le, hogy az ideális kuvasz magabiztos, kiszámítható magatartású, a különféle kiszámíthatatlan audio-vizuális ingerekre érdeklődő, de közömbös reakciót ad, és helyesen működik a védő ösztöne. Nem reagál sem túlzott agresszivitással, sem félelemmel. Ezeknek az ösztönöknek a működését mérik fel a különböző feladatok, mint például idegen emberek közelségére adott reakciók, váratlanul fellépő zajra (zörgő doboz kutya elé dobása, lövés, kereplő, ostorcsapás hangja, deszkák összecsapása) vagy látványra (például esernyő kinyitása, madárijesztő, lebegő lufik között való szlalom) adott reakció, illetve csoportos és egyéni bátorságpróba (őrző-védő munka). Mindezek sikeres teljesítésén felül megfelelő értékelésű diszplázia szűrési eredmény felmutatásával kerülhet csak fel a pecsét a tenyésztésbe sorolásról szóló dokumentumra.



Kuvasz tenyészszemle fej méret

Miért van szükség mindezek felmérésére?

A tenyészszemle abszolválásának kötelezettsége azt a célt szolgálja, hogy a tenyésztésbe csak azon egyedek kerüljenek bevonásra, amelyek mind küllemi jegyekben, mind ösztönök tekintetében a megfelelő minőséget képviselik; s kiszűrésre kerüljenek azok az egyedek, melyek nem kívánatos küllemi vagy karakterjegyeket hordoznak. Ez egyrészt szolgálja a fajta megőrzését a legideálisabb és legegészségesebb formájában, másrészt szolgálja a kuvaszgazdák érdekeit is.


Fontos, hogy a kuvasz mint hungarikum kutyafajta egyedeinek a származása követhető legyen. Fontos, hogy a tenyésztés során megfelelő párosítások jöjjenek létre. Fontos, hogy a kuvasz megőrizze a következő generációk számára azokat az értékeit, amelyek évszázadok szelektálásának eredményeképp ma is különlegessé teszik. Fontos, hogy az állománya továbbra se legyen terhelt különféle genetikai betegségekkel, hogy az idegrendszeri stabilitásának köszönhetően a megbízható és szeretetre méltó fajták között tartsák számon sok évszázadon keresztül a továbbiakban is. Fontos, hogy a gazdák egészséges, szívós, ellenálló kuvaszokkal, örömteli módon tudjanak együtt élni, hogy nagyon ritkán, leginkább csak kötelező oltások alkalmával kelljen látogatni az állatorvost. S fontos, hogy a kuvasz jó hírét stabil idegrendszerű és megfelelő ösztönökkel rendelkező egyedek határozzák meg, természetesen a fajtának megfelelő tartási körülmények biztosításával a gazdák részéről.



Kuvasz tenyészszemle temperamentum


A kuvasz nemzeti kincs, ezért a lehető legtudatosabb védelmet érdemli tőlünk, magyar gazdáktól, minden tekintetben.


Mindezeken túl, mégis mi értelme „hergelni és vadítani” ezeken a szemléken?

Sokszor felmerül ez a kérdés a kuvasz őrző-védő feladatban való tesztelésével kapcsolatban. A válasz benne van a fajta meghatározásban: mert a kuvasz őrző-védő pásztorkutya. Mint ilyen, akkor működik helyesen, ha a rá bízott területet megvédelmezi. A kuvaszok területet védelmeznek, számukra egy nyáj például mozgó, bekerítetlen területként tartozik a védelmük alá, de ugyanezen mechanizmus alapján védelmezik egy bekerített kerten belül a vagyontárgyakat vagy a személyeket, társállatokat is. A jó védőösztön nélküli kuvasz olyan lenne, mint az étel só nélkül vagy az élet örömök nélkül, épp a lényegét veszítené el. A csoportos és egyéni bátorságpróbák célja és eredménye nem a „vadítás”, illetve az agresszió táplálása, hanem épp ellenkezőleg, a külső agresszióra adott helyes válaszok – a magabiztosság - megerősítése a kuvaszokban. Egy kuvasz nem hátrálhat meg és nem is reagálhat túlzott agresszióval. Sem otthon, a kerítésen belül, sem idegen terepen. A bátorságpróbák nagyon fontos, végső eleme a közömbösítés, amikor a kutya megnyugvási készségét tesztelik. A bátorságpróba épp a stabil, terhelhető idegzet és a helyes döntéshozó képesség tesztje.


De mégis mi szükség minderre a mai világban?

Sok kuvasz dolgozik ma is állataink, szeretteink, területünk védelméért. Számukra és gazdáik számára is alapvetően fontos, hogy a megfelelő adottságokkal, képességekkel, ösztönökkel rendelkezzen ez a fajta, ahogy sok száz évvel ezelőtt. De a világ azt is megköveteli a kuvasztól, hogy magabiztosan viselkedjen zsúfolt állatorvosi rendelőben, forgalmas járdán vagy az épített környezet mindenféle hang- és látványhatásai közepette is, köztünk, a városi környezetben. Magabiztosan, kezelhetően kell viselkednie az erdei séták alkalmával, a gázóra leolvasók megjelenésekor, és az élet minden váratlan és szokatlan helyzetében.


A kuvasz körül – amióta kialakult ez a fajta - minden megváltozott, ő ez idáig mégis kuvasz tudott maradni. Amennyire csak lehetett, megőrizte jellegét, valódiságát, ezt hozza magával az idők kezdetétől a mi világunkba.


A kuvasz egyszerre minden, ami már elmúlt, és egyszerre minden, aminek soha nem szabad elvesznie.




26 megtekintés

Comments


bottom of page