top of page

Kuvaszkörkép Skandináviából-Gränna, Svédország-Első rész


Svenska Kuvasz
Svéd Kuvasz Klub rozettái

További fotók a kiállításról:


Vidám kuvaszrajongók társaságához itt csatlakozthatsz:



25. évfordulóját ünnepli idén a Svéd Molosser és Pásztorkutya Klub. A jubileumi évforduló égisze alatt került megrendezésre a Svéd Kuvasz Klubbal közös szervezésben az idei klubkiállítás Svédországban.


Július 27-28-án a festői szépségű Vättern tó partján, az 1600-as években épült Brahehus történelmi vár romjainak ölelésében találkoztak Skandinávia kuvaszosai, hogy ünnepet üljenek és megméressék kuvaszaikat a ringben. 




(Fotó: Anders Olsén, Bachar Alnaser, Kuvasz World)


Élmény ilyen szépségű környezetben, a szabad ég alatt, kristálytiszta levegőt harapva, a ragyogó napsütésben látni szeretett magyar fajtánkat. Romantikus kis svéd bungallók, katonás rendben sorakozó sátrak a kempingben, panoráma a végtelen kék vizű tóra – öröm volt felébredni ebben a meseszép környezetben.



Svéd Kuvasz Klub
Tábortűz, gulyás, pálinka…  Egy kis hazai ízelítő is járt a kuvaszok mellé.

Finnországból és Norvégiából 600-800–1500 km-es utat megtéve jöttek el a kuvasztenyésztők. Nagy élmény azt látni, hogy az északi országokban ennyire szívükön viselik a kuvasz sorsát. Több mint 20 kuvasz versenyzett, akik három  bíró szűrőjén estek át a kétnapos kiállítás alatt.





A sok érdekes tapasztalat közül emlékezetes marad számomra az az ifjú handler hölgy, akinek a felvezetésében a kuvasz pazar látványt nyújtott. Ember és állat óramű pontossággal működő együttese felemelő élmény volt számomra. Megérdemelten nyerte el a legjobb handler címet.




Kuvasz handler
Best Kuvasz handler of the weekend

Tanulságos volt hallani például azt, hogy a tenyésztők mennyire komolyan veszik a kuvaszállomány egészségügyi tesztelését. Csodálattal hallgattam azoknak a történeteit, akik Magyarországra ellátogatva tanultak a kuvaszról, a kuvasz hazájában. Csodáltam, amilyen tisztelettel és szeretettel emlékeztek meg Juhász Józsefről, aki élete utolsó részében is önzetlenül segítette az itteni kuvaszállományt tanácsaival. Példaértékű volt számomra a kiállítók egymás felé irányuló tisztelete, segítőkészsége és megbecsülése.


A kuvaszállomány méretéről, a legnagyobb kihívásokról és a kuvasztenyésztés szépségeiről  kérdeztem skandináv barátainkat. 



Kuvasz Svédország
Lena Ahlqist, Fehér Azaléa Kennel

Nemrégiben sajnos két svéd elkötelezett tenyésztő is abbahagyta a kuvasztenyésztést , akik hiánya óriási veszteség a fajtának – számolt be Lena Ahlqvist, svéd tenyésztő.

-  Jelenleg egy aktív tenyésztővel és egy-két alommal tudunk számolni.  A legnagyobb kihívás számunkra vásárlókat találni, olyan embereket találni, akik értik, hogy a kuvasz milyen fajtájú kutya. Számomra ez a legegyszerűbb kutyafajta. Könnyű kiolvasni és megtanulni a viselkedéséből, hogy mi a jó és mi a rossz irány, s ha az elejétől fogva helyesen csinálja az ember, akkor fantasztikus. Imádom a kölyköket és imádom a kutyáimat. Számomra nagyon izgalmas megtervezni, melyik kannal párosítom a szukáimat, és az egész utazgatás át az országon, még aztán végül sikerül megpillantani az ultrahangképet a kölykökkel, s várni őket, amíg megérkeznek. Nagyon sok munka, de nagyon megéri. Nem tudom megmondani, hogy mit szeretek a kuvaszokban. Egyszerűen elrabolták a szívemet. 



Kuvasz kennel Finnland
Tiina Mäkinen, Coldblow Kennel

Finnországban körülbelül 50 kuvasz él. Az utolsó alom 2022-ben született 12 kiskutyával. 2020-ban két alom, összesen 17 kölyök jött a világra. A kuvasz itt szinte ismeretlen fajta. 1995-ben alapítottuk a Suomen Kuvasz klubi ry (Finn Kuvasz Klubot) és az Unkarinpaimenkoirat ry (Magyar Pásztorkutyák Klubját), ez utóbbit öt fajtával – kuvasz, komondor, puli, pumi és mudi. Az egyesület idén lesz 50 éves – ahogy azt Tiina Mäkinen, finn tenyésztő elmondta.




 Fjelflokken Kuvasz Kennel, Norway
Bjørn-Olaf Andersen, a Fjelflokken Kennel

Bjørn-Olaf Andersen, a Fjelflokken Kennel tulajdonosa Norvégia kapcsán arról tájékoztatott, hogy szülőhazájában 18-20 kuvasz él. Körülbelül minden második évben születik egy alom. A kuvasz tenyésztésének legnagyobb kihívásai Norvégiában a termékenységi problémákból adódnak, de kihívást jelent a korlátozott számú tenyészanyag is. Emellett nagyon kevesen ismerik ezt a fajtát, ezért kevés a potenciális kiskutya vásárló. Ám a kuvasztenyésztés legszebb aspektusa, amikor a megfelelő gazdajelölteknek sikerül olyan kölyköket adni, akiket aztán szeretnek és megbecsülnek.  Jó érzés emellett a fajta megőrzésére törekvő tenyésztők világot átszelő közösségének tagja lenni. 


Ha az összképre rátekintek, az északi országokban élő tenyésztők munkáját lenyűgözőnek tartom. Legtöbbjük nem egyszerűen kuvaszt tenyészt, de e kutyafajtán keresztül a magyar kultúra ismerői, nagykövetei is, akik szívesen tartják a kapcsolatot a kuvasz hazájával, s figyelemmel kísérik az itthoni állomány alakulását is. Van, aki büszkén viseli a magyar népviseletet a ringben, sokuk többször is járt Magyarországon, van, aki hét alkalommal. Mert hisznek benne, hogy ez a legjobb módja a fajta megismerésének.


Hozzáállásuk a kuvasz hazájához, eltér az amerikai kontinensen tapasztaltaktól. A magyar, fajtát adó ország által kidolgozott standardot, azaz az FCI standardot ismerték el és használják, s ezt tükrözi is az északi kuvaszállomány. Elvégre a kuvasz magyar kutya, s az is kell, hogy maradjon a fajtastandard adó ország leírása alapján. Hogy a kuvasznak mi lesz a sorsa a világban, magyar feladat.





Az ünnepi vacsora megnyitó dala stílszerűen az ABBA zenekaré volt. Dalaik arra az időre emlékeztettek, amikor a kuvasz legutóbbi fénykorát élte. A Chiquitita dallama azóta is a fülemben cseng. 


„Chiquitita, te és én sírunk,

De a Nap még mindig az égen, és fölötted ragyog.

Hadd halljalak még egyszer énekelni, ahogy korábban tetted.

Énekelj egy új dalt, Chiquitita.

Próbáld még egyszer, ahogy korábban tetted,

Énekelj egy új dalt, Chiquitita…”

 

„Chiquitita, you and I cry

But the sun is still in the sky and shinin' above you

Let me hear you sing once more like you did before

Sing a new song, Chiquitita

Try once more like you did before

Sing a new song, Chiquitita…”



54 megtekintés

Comments


bottom of page