top of page

Kutyák, kuvaszok szilveszter



Szilveszteri „tűzijáték-frász”, avagy hogyan vészeld át kutyáddal az év leghosszabb éjszakáját


A szilveszteri durrogás társadalmi megítélése igen széles skálán mozog. Vita indítása helyett azonban inkább pontokba szedtük, mit érdemes tudnod, hogy négylábú társad minél zökkenő mentesebben tűrje a tűzijáték főszezont. A lista összeállításában két kuvaszgazda volt segítségünkre: Éva, veresegyházi kuvasztenyésztő, és Rebeka, a debreceni Pollux Kutyaiskola vezetője. E két kuvasz szakértő ismeretei nem csak kuvasz gazdák számára hasznosak és megszívlelendőek. Fogadjátok szeretettel gondolataikat!


1. A genetika és a szocializáció a félelmet keltő hatások kezelésében is meghatározó.

Az erős, egészséges idegrendszerű kutyák, valamint azok, amelyeket kölyök kortól szoktattak a hanghatásokhoz, magabiztosabban reagálnak minden komfort zónán kívüli ingerre.


2. A kutyáknak is joguk van megijedni vagy félni, és megvan a képességük is, hogy ezt feldolgozzák.


Mindannyian félünk valamitől. Van, aki a pókoktól, van, aki a kígyóktól retteg. Azonban miután valami ijesztő láttán-hallatán megugrik a szívverésünk, és észleljük, hogy nem vagyunk veszélyben, hamar feldolgozzuk az élményt. Miért ne ijedhetnének meg a kutyák is? A lényeg náluk is a feldolgozási folyamatban rejlik.


3. Minél kisebb testű egy kutya, annál védtelenebbnek érzi magát. Ezért a félelmet keltő ingerekre is reaktívabban válaszol, mint közepes vagy nagy testű fajtársai.


4. A kutyák is képesek megtanulni a stressz kezelést.


A babákat is önnyugtatásra szoktatják az édesanyák. Egy gazdának sem kell mást tennie, mint kölyökkortól hozzászoktatni a kutyát, hogyan képes feldolgozni a stresszt. Ám eltérően az emberektől, a kutyák esetében az önnyugtatási folyamatnak önállóvá kell válnia. Például amikor a sétaútvonalon hirtelen feltűnik egy tűzcsap, és a kutya megijed, kell, hogy legyen alkalma odamenni, megszagolni, ezzel átesik az önnyugtatási folyamaton. Kölyökkortól – idegrendszeri érettségnek megfelelő formában – a hirtelen hanghatásokra való tréningezés is a nevelés része.


5. A már félelem állapotban lévő kutyának nem szabad pozitív megerősítést adni.

Ugyan mi emberek megöleljük egymást, vigasztaló szavakat mondunk, amikor valamelyik társunk rosszkedvű vagy stresszes állapotban van, a kutyáknál ez a módszer nem alkalmazható az ijedtség vagy a félelem állapotában. Mivel kölyökkoruktól arra vannak szocializálva, hogy ha valamit jól csinálnak, dicséretet kapnak vagy simogatást, ezért ha stresszes állapotban ugyanezt a jelzést kapják, valójában arról kapnak visszajelzést, hogy érdemes félniük. Minden empatikus reakciónk pozitív megerősítést jelentenek számukra, ami által egyre csak növekedhet bennük a félelem. Dicséretet csak akkor szabad kapniuk, amikor átestek az önnyugtatási folyamaton, és visszatértek nyugodt, magabiztos testhelyzetükbe.


6. A kutyák számára is a mozgás a legjobb stresszoldó.

Ahogyan mi emberek kimozogjuk magunkból a feszültséget egy jó futással vagy sétával, úgy a kutyák is egyszerűen kimozogják, kisétálják magukból a stresszt, a félelmet.


7. Minél hamarabb távolodj el a kutyáddal az olyan helyektől, ahol fokozott hanghatásnak van kitéve.


8. Adj neki lehetőséget, hogy biztonságos, zárt helyre húzódjon, ha szükségét érzi!


9. Adj neki lehetőséget, hogy melletted vagy a falkájával lehessen, ha szükségét érzi! A stresszhelyzetekben a falka összezár. Nem empatizálnak egymással, de együtt esnek át az önnyugtatási folyamaton.


10. Ügyelj rá, hogy kutyádnak ne legyen lehetősége elszökni! A biztonság minden oldalról zárt kennelt, garázst, szobát jelent, ahonnan nem tud kiszökni és nem tudja kiásni magát! A biztonságos kerítés ugyanakkor nem csak szilveszter éjszaka alapkövetelmény.


11. Sétáltasd meg a kutyád még a délután folyamán, hogy kimozogja magát. Ügyelj rá, hogy legyen kellőképp szoros a nyakörv, és szigorúan csak pórázon vezetve tedd!


12. Ha a kutyád eddig nem reagált félelemmel, szökéssel, az NEM jelenti azt, hogy sosem fog félni és világgá menni! Előfordul, hogy a fiatal kutyák nem reagálnak félelemmel, de az idősebbek igen. Nem tudhatod, hogy mikor és mi képes bekapcsolni nála a pánikgombot.


13. Ne feledd! A kutyáknak meg kell engedni, hogy kutyák legyenek. Nem arra lettek kialakítva, hogy biztonsággal átkeljenek az autóúton, hogy naphosszat a kanapén heverjenek, vagy hogy a négy fal között, zsebkendőnyi kertre korlátozva éljék le az életüket. Ha nem tudnak kutyaként, természetük szerint élni, frusztrálttá, feszültté válnak, ami stresszben, félelemben, pánikban csapódhat ki. Minél frusztráltabb egy kutya, annál rosszabbul tűr minden ingert, ami a komfort zónán kívül van. Így a durrogást is.


14. Sok gazda alkalmaz ezen az éjszakán nyugtató hatású készítményeket vagy zajfüggönyt. Egyeztess az állatorvossal, tájékozódj, és készülj fel időben, ha szükségét érzed.


És végül legyél tisztában a petárda, illetve tűzijáték használat jogi hátterével:

Petárdázni idén szilveszterkor is tilos! 150 ezer Forint bírsággal sújtható az, aki megvásárolja, birtokolja vagy felhasználja.


A legális árusoktól december 28. és 31. között vásárolt, 3. osztályba sorolt tűzijátékok december 31-én este hat órától január 1-jén reggel hat óráig használhatók.

Négy pirotechnikai osztályt különböztetnek meg. Ahogy növekednek a számok, úgy szigorodnak a használati feltételek is. Az első két kategóriába tartozó termékeket, mint például tortagyertya, egész évben engedély nélkül meg lehet venni – kategóriától függően – 14 vagy 16 éves kortól.


Pirotechnikai termék csak működési engedéllyel rendelkező, nyílt árusítású üzletből vagy forgalmazó raktárkészletéből vásárolható, amely az év végén, jellemzően bevásárlóközpontok környékén felállított konténerekben is lehet.

Vásárokon és piacokon működési engedéllyel rendelkező üzletben csak játékos pirotechnikai termékek (alacsonyabb kockázati besorolású tűzijátékok) hozhatók forgalomba.


2 megtekintés

Comments


bottom of page