top of page

A kun pásztor Kuvaszai

Frissítve: máj. 7.

Kedves Kuvaszrajongók! Ma egy régi pásztorcsaládból származó kuvasz gazda történtét osztjuk meg Veletek, aki arról mesél Nektek, hogyan dolgoznak a kuvaszai a gulya mellett.



Kuvasz és gulya munkája

Az 1700-as évek eleje óta jegyzik a kunmadarasi anyakönyvek Barta Sándor családját, melynek sarjai több pásztor embert adtak a magyar földnek. Apáról fiúra szállt a pásztorkodás hivatása és mindaz a tudás, melyre a több száz fős gulyák mellett a pásztorembernek szüksége volt. Sándor az édesapjától tanulta ki a mesterség csínját-bínját, és szerzett egyedülálló tudást a gyepalkotó növényekről, és nagyapjától kitanulta, hogyan tudja leolvasni az óra állását a csillagos égboltról. Zsigereiben őrzi a magyar pásztorok több ezer éves hagyományait és a régiek által törvényként tisztelt rendet a munkában. És ő is, mint elődei, szívében-lelkében hordozza a pásztorok által oly nagyra becsült magyar kuvasz szeretetét.


Kuvasz öriz


- A nagyapáméknak, édesapáméknak több kuvasza is volt – emlékezik vissza Sándor gyerekkorára – és nekem is ők állnak legközelebb a szívemhez.


Sziszi és Szirtes 2021-ben lettek a Barta család tagjai. Sziszi már felnőttként került a marhák mellé, Szirtes belenőtt a pásztorkodásba.


- Szirtes, mivel itt nőtt fel, tudja, hogy mi az, hogy tehénrúgás, ő magabiztosan mozoghat közöttük. De Sziszit, mivel ő nem tudja, nem engedem a tehenekhez egészen közel – mesél a gazda a két kuvasz mindennapjairól. – A gulya melletti munkát a hajtó kutyák végzik, nyolc mudi keverékem van, akik váltásban dolgoznak. A kuvaszok pedig, jönnek velünk, nekik is a zsigereikben van egyébként a hajtás. A kuvasz annyival tud többet, hogy piszkosul nagyot tud harapni, amiről tud a tehén, tud a bika. A kutyák közt a kuvaszok képviselik az erőt. Emellett nagyon gyors futók, tudják tartani a lépést a fürge, kisebb testű hajtó kutyákkal, de nagy testük miatt hamarább elfáradnak, ezért a pihenő időt megtartom nekik. A kuvasz harmadik nagy erénye, hogy jobb az orra, mint a hajtó kutyáké. A kuvasznak az élete a munka, s egy jó kuvasz munkája tíz emberével is felér.


Kuvasz dog

A két kuvasz, anyja és fia, boldogan kísérik a gazdát a széles horizontú szikes pusztába, boldogan mártóznak meg a nyári hőségben a csatorna vizében, és odaadóan őrzik a marhák téli szálláshelyét vagy a családi portát is.


- Nagy visszatartó ereje van nemcsak a kutyák látványának, de a hangjuk is messzire hallatszik. Nincs a kuvasznál megbízhatóbb kutya. Ha ők mellettünk vannak, akkor a családomnak semmi bántódása nem eshet. De ha egy bika megtámadna, akkor is biztos lehetek benne, hogy Sziszi kutyám bármi áron megvédene. A kuvasz a legjobb őrző-védő ösztönű kutya, és emellett a gazdáját leginkább szerető kutyafajta. Nagyon szeretem benne, hogy nem lehet lekenyerezni, hogy éber. Még ha be is engedek valakit, a kuvaszok sejtelmesen nézik, s lehet látni rajtuk, hogy azonnal ugranának, ha valami fenyegetést észlelnének. Megérzik, hogy kiben milyen szándékok forognak, és találkozhatnak vele nap mint nap, akkor sem fogadják bizalmukba, ha valami gyanús nekik.


Sziszi és Szirtes életritmusa a gazdáéhoz, a gazdáé pedig a marhagulyáéhoz igazodik. Ezért a téli hónapokat a családi portán töltik mint lelkes házőrzők és rendfenntartók, s majd az áprilisi kihajtással költöznek ki a tanyára, s töltik a napokat a gulya mellett. A behajtási ünnep számukra is a napi ritmus megváltozását hozza el.


- Mikor kint vagyunk a tanyán, Szirtest nem lehet éjszakára szabadon engedni. Sziszi olyankor is lefekszik a kútnál, lefogja a területet, és nem megy el. De Szirtest viszi az orra, őt éjszakára kennelbe kell zárni. Nagy a mozgás igényük, s ahogy jönnek velem a gulyához, ezt ki is élhetik. Egy kuvasz akkor érzi jól magát, ha tud eleget mozogni. Akkor egészséges és nyugodt. De nem minden nap viszem őket a hajtó kutyákkal, csak hetente 3-4 nap, mert közben pihenniük kell.

Rend a lelke mindennek. Sándor a szülői házban szívta magába azt a tudást, ahogyan méltó életet lehet teremteni kutyák, marhák számára.


- A munka, a mozgás és a pihenés egyensúlya a kuvasz egész életében ugyanolyan fontos, mint az ember életében. Ki kell, hogy fejlődjenek a belső szervei, az izomzata, meg kell erősödnie a csontjainak, ízületeinek, jól, kell, hogy érezze magát a bőrében, és ehhez eleget kell mozognia, és pihennie is kell. Felnőtt korban ez ugyanolyan fontos, mint kölyök vagy növendék korban. Így lesz egészséges, erős, ellenálló és kiegyensúlyozott a kutya – vallja Sándor.


Követni a természet ritmusát, követni az állatok növekedésének ütemét – ezt tanítja a pásztorok bölcsessége. A jó gazda mellett Sziszinek és Szirtesnek boldog és becsületes munkás élete van.


Következő részünkben elmeséljük nektek, hogy hogyan éltek a régi idők kuvasz pásztor kutyái a pásztorok mellett, bepillantást nyerhettek, hogy tartja Sándor a marhákat, és hogy milyen szerep jut Sziszinek és Szirtesnek a hajtókutyák falkájában.


Lépj velünk kapcsoltba, ha szívből tudsz beszélni a kuvaszodról, vagy ha neked is megdobban a szíved, amikor kuvaszt látsz!



A kuvasz pásztor kutya- folytatás következik.





7 megtekintés

コメント


bottom of page